【僱主專訪】唔識教到你識的日式餐廳:廿一堂

【僱主專訪】唔識教到你識的日式餐廳:廿一堂

【僱主專訪】唔識教到你識的日式餐廳:廿一堂

香港人好中意日本文化,亦都有好多日式餐廳,但又有幾多人知日式餐廳嘅工作同要求係乜呢?今次我哋邀請到「廿一堂」為大家講解佢哋嘅前線工作內容及招聘要求,仲有員工嘅工作感受。

其實做飲食業唔只需要有精湛廚藝,態度同樣重要!新開張嘅日式餐飲品牌——「廿一堂」最重視員工有匠心精神——務實嚴謹、專注執著、精益求精!餐廳營運及發展部經理Taison強調:「我哋唔介意員工無任何相關經驗,甚至連公仔麵都唔識煮都唔係問題,因為我哋會提供在職培訓,唔識教到識。」

廿一堂係一間日式燒丼專門店,主打日式燒肉丼同其他日式丼,大部份原材料都會由日本進口。客人嚟到店舖基本上係全自助。客人先去自助點餐機點餐,再自行去取餐,然後再自助回收。而為咗保持店舖食物質素嘅穩定,每一位店務員都會有專業嘅培訓。「例如一塊燒肉,點樣可以燒得又快又靚?除左員工嘅技巧,我哋店舖亦都有配備十分專業嘅爐具去幫手。」Taison 補充,「員工喺店舖入面唔單單係整嘢食,更重要係監控食物嘅品質。」廿一堂嘅店務員同其他餐廳比較唔一樣,因為呢度嘅店務員都唔會固定只做一個位置,由樓面、收銀、水吧,再到廚房各個位置都有機會接觸得到。店務員Matt好鍾意呢種工作模式,「每做一段時間就轉換崗位,可以不斷學到新嘅知識,有滿足感之餘又唔會覺得返工好沉悶。」

Matt今年初先由琴行售貨員轉做飲食業,一切從零開始。Matt認為上司好樂意教導,「我哋上司同下屬之間都唔會有隔膜,可以做到朋友,又可以係上司身上學到好多嘢。」

「我哋暫時喺將軍澳有一間分店,好快中環分店都會開張,而喺2019年預計都會有3至5間分店喺港九新界唔同地方開設。」Taison話因爲廿一堂一直在擴張,所以都需要一直吸納更多嘅人才加入。「我哋都會傾向內部晉升,所以當店務員喺各個崗位都學得七七八八,我哋就會開始教一啲管理上嘅知識。」喺擴張嘅同時,晉升機會都會增多,所以有興趣嘅話就即管嚟應徵啦。

問到Taison同Matt有無見工tips俾大家,佢哋都不約而同覺得放鬆啲就可以。「其實都係講下自己嘅經驗同長處,展示自己嘅表達同溝通能力。而我哋希望員工會用心對待每一個細節,即使係再簡單嘅事都一樣看重。所以如果應徵者有朝氣、有熱誠都會加分㗎。」

工作內容:
– 全職/兼職
– 輪班工作(8小時工作 + 1小時用膳)
– 樓面、收銀、水吧、廚房

咩人啱:
– 18歲以上
– 有活力、有朝氣
– 有匠心精神
– 有熱誠

福利:
– 一小時有薪用膳時間
– 10日大假
– 在職培訓 (例如有語言培訓、服務技巧培訓、化妝班等)
– 年度員工旅行

空缺:接近50個

想申請「廿一堂」或其他餐飲業職位?

立即下載 moovup 搵工地圖:

  

此文章由moovup撰寫。如欲刊登於其他網站或刊物,請與我們聯絡。如有發現侵犯版權,moovup保留採取法律行動的權利。

2018-12-11T18:33:35+00:00