Loading...
專欄2020-09-10T16:58:53+00:00

疫境下2.6萬人轉行做保安 (內附免費保安課程申請詳情)

疫境下2.6萬人轉行做保安 (內附免費保安課程申請詳情) (更新日期:2020年11月27日) 根據政府統計處於八月十九日發表,五月至七月失業率達至6.1%,即有242,500人失業。其中餐飲服務、活動業就最為嚴重,失業率為14.6%。零售、住宿及膳食服務業的失業率則微升至10.8%。有見及此,入行門檻低的保安業計沙士後又再次興起。據保安局最新數字,截至今年六月底,於半年期間,持有效保安人員許可證人數增加二萬六千人,對比每年平均增加約二千六百人,多出二十倍。保安行業一向有人手需求,根據Moovup 好工速遞的數據顯示,保安員的時薪由$45-$80不等;全職月薪就由$13,500-$23,000不等,視乎工作經驗而定。保安員訓練證書課程 (QASRS)的學費大概為$375-$1250。月薪低於$12,000的學員更可以申請僱員再培訓局(ERB)的全數資助,報讀約十六小時課程便可取得證書;申請或續領保安人員許可證的申請費用為$160(五年年費)。以下提供保安人員許可證申請詳情:

十一月 27th, 2020|

【第三輪防疫抗疫基金】一文睇清申請詳情及申請方法 – 定期更新

【第三輪防疫抗疫基金】懶人包 一文睇清申請詳情及申請方法 - 定期更新 第三輪防疫抗疫基金共有HK$240億元撥款。其中HK$130億用作於加強防疫醫療設備,例如購買預防冠狀病毒病疫苗、支援醫院管理局應對下一波疫情、檢疫中心及設施容量預備及推廣非接觸式付款的資助計劃等。另外HK$45億元則撥發資助23個直接受防疫措施影響及受疫情重創的行業。包括飲食業  、

十一月 1st, 2020|

【MDRT2021】MDRT百萬圓桌會員資格、收入、好處? 27歲MDRT分享做保險年薪百萬秘訣

【MDRT2021】MDRT百萬圓桌會員資格、收入、好處? 27歲MDRT分享做保險年薪百萬秘訣 各大保險公司每年都會喺港鐵站及各大報紙登廣告,表揚保險業界從業員成為MDRT百萬圓桌會員。因為疫情關係,經濟下滑、失業率增加,同時,2021年嘅全球業績要求都比往年底,因此吸引到更多人入行保險行業。究竟咩係MDRT百萬圓桌協會?做MDRT百萬圓桌會員要咩資格、收入要求及有咩好處?  連任2年MDRT嘅Vivan會為大家解答以上問題。

十月 23rd, 2020|

【保險入行2020】27歲年薪過百萬(一文睇晒保險入行邊間好、底薪、收入、保險牌考試)

【保險入行2020】27歲年薪過百萬(一文睇晒保險入行邊間好、保險牌考試 、底薪、收入、都市傳說) 做保險過往畀人有好多負面印象,例如保險呃人、無底薪、做到無朋友、難做及要狂打cold call等。因為疫情影響,失業率大增,Vivian話平均每月有200幾個人入行,2020年9月就有超過500人喺佢工作緊嘅保險公司上牌,比平時超出一倍。加上而家有保監局監管保險行業,比起以前大家對保險業嘅接受程度、睇法都改觀不少及更加放心。

十月 18th, 2020|

【斷捨離】 告別2020年

【斷捨離】 告別2020年 又到年尾啦,唔夠一個月就踏入新嘅一年。除左欣賞自己一年嘅努力,不如學下日本嘅斷捨離生活態度,幫心靈及工作地方大掃除,迎接新一年。斷捨離嘅概念就係只需要以「自己」而唔係「物品」為主角,去思考乜野「最適合現在嘅自己」以及「讓自己感到最愉快也最常用」?日本整理女王近藤麻理惠以獨特嘅「怦然心動」整理方法著名,捨棄物品嘅時候,除左問自己需唔需要,最重要嘅係件物品有無令你心動嘅感覺。如果無就可以同佢講再見。實踐「斷捨離」有以下五步曲。

十月 9th, 2020|

【疫情下轉工轉行】3個實用自我增值方法

【疫情下轉工轉行】3個實用自我增值方法 疫情下,飲食、零售、旅遊業前景不明朗,面對長時間放無薪假、減薪及裁員風險,好多人會揀轉工轉行,搵新出路。跳出comfort zone及面對減人工風險,感到徬惶係人之常情。無論你係30、40定50歲,想轉行轉工,都需要評估風險,平衡自己心理、財政、家庭負擔嘅承受能力。如果你已經決定離職跳槽,以下有3個正面態度及心理準備建議,可以幫助你更容易渡過轉工轉行轉接期。

十月 9th, 2020|

飲食業失業資助計劃 – 疫情中的甜酸苦辣

飲食業失業資助計劃 - 疫情中的甜酸苦辣 疫情肆虐,香港飲食業為其中一個重災區,大量打工仔失業或開工不足,日子非常難過。 年初的時候,一位香港有心人決定幫助家境困難的飲食業人士,希望幫得幾多就幾多。透過人稱基哥的名廚李文基(世界御廚鮑魚大王楊貫一的高徒)及一眾廚藝出色的廚師組成的群生社慈善基金、以及飲食業福音團契,推出了飲食業失業資助計畫。到了9月份,計畫已經完成了第四期,在困難的日子裏給飲食業人士帶來了一些溫暖。 我有幸可以在計畫的第四期裏成為義工,協助處理申請。在五個星期裏,了解到很多申請資助的人所面對的困難,包括因為失業或開工不足所遇到的經濟壓力、中年的再就業問題、婚姻問題、以至自身或者家人在這段時期要和疾病對抗或者面對死亡等問題。他們除了金錢的資助外,更需要心靈上的安慰。

十月 7th, 2020|

失業救濟金津貼/失業綜援2020 – 懶人包 (9大津貼申請資格、方法、資助金額)

失業救濟金津貼/失業綜援2020 - 懶人包 (9大津貼申請資格、方法、資助金額) 根據政府統計處公布,本港最新8月至10月失業率急升至6.4%。失業人數近260,000人,勞工市場喺市場會面對短期巨大壓力。以下嘅9大失業救濟金津貼,可以幫助大家燃眉之急。 (最後更新日期:2020年11月19日)

十月 7th, 2020|