Loading...
專欄2020-09-10T16:58:53+00:00

【MDRT2021】MDRT百萬圓桌會員資格、收入、好處? 27歲MDRT分享做保險年薪百萬秘訣

【MDRT2021】MDRT百萬圓桌會員資格、收入、好處? 27歲MDRT分享做保險年薪百萬秘訣 各大保險公司每年都會喺港鐵站及各大報紙登廣告,表揚保險業界從業員成為MDRT百萬圓桌會員。因為疫情關係,經濟下滑、失業率增加,同時,2021年嘅全球業績要求都比往年底,因此吸引到更多人入行保險行業。究竟咩係MDRT百萬圓桌協會?做MDRT百萬圓桌會員要咩資格、收入要求及有咩好處?  連任2年MDRT嘅Vivan會為大家解答以上問題。

十月 23rd, 2020|

【保險入行2020】27歲年薪過百萬(一文睇晒保險入行邊間好、底薪、收入、保險牌考試)

【保險入行2020】27歲年薪過百萬(一文睇晒保險入行邊間好、保險牌考試 、底薪、收入、都市傳說) 做保險過往畀人有好多負面印象,例如保險呃人、無底薪、做到無朋友、難做及要狂打cold call等。因為疫情影響,失業率大增,Vivian話平均每月有200幾個人入行,2020年9月就有超過500人喺佢工作緊嘅保險公司上牌,比平時超出一倍。加上而家有保監局監管保險行業,比起以前大家對保險業嘅接受程度、睇法都改觀不少及更加放心。

十月 18th, 2020|

【斷捨離】 告別2020年

【斷捨離】 告別2020年 又到年尾啦,唔夠一個月就踏入新嘅一年。除左欣賞自己一年嘅努力,不如學下日本嘅斷捨離生活態度,幫心靈及工作地方大掃除,迎接新一年。斷捨離嘅概念就係只需要以「自己」而唔係「物品」為主角,去思考乜野「最適合現在嘅自己」以及「讓自己感到最愉快也最常用」?日本整理女王近藤麻理惠以獨特嘅「怦然心動」整理方法著名,捨棄物品嘅時候,除左問自己需唔需要,最重要嘅係件物品有無令你心動嘅感覺。如果無就可以同佢講再見。實踐「斷捨離」有以下五步曲。

十月 9th, 2020|

【疫情下轉工轉行】3個實用自我增值方法

【疫情下轉工轉行】3個實用自我增值方法 疫情下,飲食、零售、旅遊業前景不明朗,面對長時間放無薪假、減薪及裁員風險,好多人會揀轉工轉行,搵新出路。跳出comfort zone及面對減人工風險,感到徬惶係人之常情。無論你係30、40定50歲,想轉行轉工,都需要評估風險,平衡自己心理、財政、家庭負擔嘅承受能力。如果你已經決定離職跳槽,以下有3個正面態度及心理準備建議,可以幫助你更容易渡過轉工轉行轉接期。

十月 9th, 2020|

飲食業失業資助計劃 – 疫情中的甜酸苦辣

飲食業失業資助計劃 - 疫情中的甜酸苦辣 疫情肆虐,香港飲食業為其中一個重災區,大量打工仔失業或開工不足,日子非常難過。 年初的時候,一位香港有心人決定幫助家境困難的飲食業人士,希望幫得幾多就幾多。透過人稱基哥的名廚李文基(世界御廚鮑魚大王楊貫一的高徒)及一眾廚藝出色的廚師組成的群生社慈善基金、以及飲食業福音團契,推出了飲食業失業資助計畫。到了9月份,計畫已經完成了第四期,在困難的日子裏給飲食業人士帶來了一些溫暖。 我有幸可以在計畫的第四期裏成為義工,協助處理申請。在五個星期裏,了解到很多申請資助的人所面對的困難,包括因為失業或開工不足所遇到的經濟壓力、中年的再就業問題、婚姻問題、以至自身或者家人在這段時期要和疾病對抗或者面對死亡等問題。他們除了金錢的資助外,更需要心靈上的安慰。

十月 7th, 2020|

失業救濟金津貼/失業綜援2020 – 懶人包 (9大津貼申請資格、方法、資助金額)

失業救濟金津貼/失業綜援2020 - 懶人包 (9大津貼申請資格、方法、資助金額) 根據政府統計處公布,本港最新失業率急升至5.2%。創逾十年高失業人數,增加約40,300人,勞工市場喺市場會面對短期巨大壓力。以下嘅七大失業救濟金津貼,可以幫助大家燃眉之急。 (最後更新日期:2020年10月5日)

十月 7th, 2020|

【轉行轉工2020】三大轉行職業選擇(內附工作內容、薪金及進修課程詳情)

【轉行轉工2020】三大轉行職業選擇(內附工作內容、薪金及進修課程詳情) 轉行轉工喺疫市下係一個熱門議題,根據政府統計處於八月十九日發表,六月至八月失業率維持於6.1%,「失業大軍」增加5800人,即有248,300人失業。其中餐飲服務活動業、運輸業、保險業及教育業就最為嚴重。因為公司裁員和倒閉而失業嘅打工仔就對轉行嘅意欲隨即增加。以下有三個門檻低及有穩定收入嘅職業及進修課程推介畀想轉行嘅打工仔選擇及參考。 1 護理員

九月 18th, 2020|