Loading...
Blog2017-12-15T15:09:10+00:00

大學生搵part time五大考慮因素

大學生搵part time五大考慮因素 1.) 人工讀書返part time都係想搵多D零用錢。人工一定係揀工最大嘅考慮因素。補習一定係最高人工嘅首選,人工高,返工時間又彈性。補習嘅人工大概係$100-$300一個鐘不等。其次就係做sales,通常都有$45-$80一個鐘。而part time F&B同炒散就大概有$45-$75一個鐘。F&B最輕鬆就一定係做cafe。想知更多cafe行業嘅資訊就入黎睇啦。

十月 18th, 2019|

職場男女不平等?

最近有個好朋友生咗BB,佢身邊嘅人第一件事就係問佢,會唔會辭職全力湊仔呀?佢嬲嬲地回應:「又唔見你問下我老公會唔會辭職全職湊仔?」身邊嘅人就反問:「你搵錢有無老公咁多呀?」結果朋友無言以對。

八月 27th, 2019|

純粹筍工

靠瞓覺搵錢大家可能有聽過。但係免費揸跑車、坐遊艇同私人飛機去私人度假村嘆世界都可以搵錢,又有冇可能呢? 英國奢侈品牌網站Hush Hush最近就公開請奢侈品測試員,主要職責就係幫公司試唔同嘅奢侈品,測試佢哋嘅款式、舒適程度、性能等等,然後為每件產品寫份詳細嘅報告。呢個網站上面最貴嘅產品包括價值港幣億億聲嘅私人渡假村、珠寶名錶、遊艇等等,係咪聽到都想即刻申請呢?

八月 13th, 2019|