玩Lego原來可以咁認真

玩Lego原來可以咁認真

玩Lego原來可以咁認真

今年二月,我哋moovup同Y.E.S. 青年就業起點一齊邀請咗一班15-29歲嘅後生仔女嚟我哋嘅 “Lego® Serious Play® Workshop” (下稱LSP)。聽到個名可能好多人都會話,玩Lego啫,駛唔駛咁認真呀?究竟咩令呢班後生咁想認真對待Lego呢?

 

 

其實早喺2004年LSP 已經開始喺歐美地區流行。Lego CEO Kjeld Kirk Kristiansen 覺得Lego嘅目的就係叫細路仔利用Lego發揮創意、建立自己嘅夢想,咁點解大人唔可以建立自己嘅願景或策略呢?於是經過不斷實驗,Lego就推出LSP並培訓一班認證嘅引導師去搞工作坊。有唔少嘅企業都透過LSP去開會一齊brainstorm,甚至做team building添!

 

 

而今次我哋就搵咗認證引導師李德威先生帶我哋透過LSP去了解自己嘅性格特質,等Lego講返一啲關於我哋性格嘅小秘密比自己聽。

當日引導師叫大家用Lego去思考一啲有趣嘅問題,例如一句觸動你嘅說話、一次笑唔停嘅經驗、人生中邊個角色佔咗你大部份嘅時間等,令到唔少參加者(包括小編本人)都了解自己多咗。我仲發現,同組入面我嘅笑點係最低咖!

 

 

小編認為最好玩嘅一個環節就係當大家砌好並介紹自己嘅Lego之後,將佢傳比隔嚟位,然後大家就要喺人哋個模型上面重新再砌啲新嘢出嚟。呢一part大家最享受,因為好多搞笑嘅ideas就係咁樣產生。同埋真係充分體會多角度思考,因為喺A同學眼中嘅長褲,喺B同學眼中可以變咗兩條廚師腸咖。

 

 

總括呢個活動小編覺得好有趣。了解咗自己嘅個性之後,真係可以諗返點樣喺職場運用呀:

  • 為人獨立,喜歡獨自解決問題 (所以我咪做編輯囉。自己專心寫自己嘢)
  • 笑點低(所以我寫cover letter 唔可以好似人哋咁懶幽默,因為好多人笑點高過我,睇唔出笑位喺邊就會覺得我try too hard咖喇!)
  • 喜歡自由(所以做自由創作呢類工作,如果叫我日日朝九晚六對住啲數字我會癲咖!)

 

 

咁樣睇,小編好彩無入錯行!我承諾我會繼續做好呢份工,謝謝各位。

 

 

2019-03-18T19:03:38+00:00